LIVE TEXT | Război în Ucraina. Bill Clinton: Am ştiut din 2011 că Putin va ataca Ucraina. Zelenski anunță că Ucraina luptă împotriva tiraniei cot la cot cu SUA

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Bill Clinton: Am ştiut din 2011 că Putin va ataca Ucraina. Zelenski anunță că Ucraina luptă împotriva tiraniei cot la cot cu SUA

Este a 437-a zi de război la scară largă în Ucraina. Fostul președinte american, Bill Clinton, a afirmat că știa încă din 2011, cu trei ani înainte de anexarea ilegală a Crimeei, că Vladimir Putin va ataca Ucraina.

FOTO Getty Images

FOTO Getty Images

UPDATE 06:45 Bill Clinton: Am ştiut din 2011 că Putin va ataca Ucraina

Fostul președinte american, Bill Clinton, a afirmat că știa încă din 2011, cu trei ani înainte de anexarea ilegală a Crimeei, că Vladimir Putin va ataca Ucraina. Liderul rus i-a transmis că nu se simțea legat de Memorandumul de la Budapesta, încheiat de fostul lider rus Boris Elțîn.

"Putin mi-a spus în 2011, cu trei ani înainte de a cuceri Crimeea, că nu este de acord cu înţelegerea pe care am încheiat-o cu Boris Elţîn, (înţelegere care prevedea) că vor respecta teritoriul Ucrainei dacă renunţă la armele nucleare", a declarat Bill Clinton.

"Putin mi-a spus: Ştiu că Boris a fost de acord să meargă pe mâna ta, a lui John Major şi a NATO, dar nu a reuşit să treacă de Dumă. Avem şi noi naţionaliştii noştri extremişti. Nu sunt de acord, nu o susţin şi nu sunt legat de ea. Am ştiut din acea zi că era doar o chestiune de timp", a adăugat fostul preşedinte american, referindu-se la lansarea unui atac din partea lui Putin, relatează news.ro.

UPDATE 05:00 Ucraina acuză Rusia că a folosit bombe cu fosfor

Serviciul de presă al Forţelor de Operaţii Speciale din Ucraina a precizat, vineri seară, că forțele armate ruse au folosit bombe cu fosfor și muniție incendiară în Bahmut.

"Inamicul a folosit fosfor şi muniţie incendiară în Bahmut, încercând să şteargă oraşul de pe faţa pământului. Cu toate acestea, soldaţii din forţele speciale ucrainene şi din alte unităţi ale forţelor de apărare continuă să apere cu curaj oraşul. Şi în aceste condiţii continuăm să distrugem inamicul" ,afirmă partea ucraineană, citată de NEXTA, relatează news.ro .

NEXTA a publicat pe Twitter și înregistrări video care atestă acuzațiile făcute de ucraineni, dar acestea nu pot fi verificat în mod evident și nu se precizează momentul exact în care ar fi avut loc un astfel de atac cu muniție interzisă.

UPDATE 02:00 Zelenski anunţă că platforma de donaţii United24 ajută la finanţarea dronelor şi la deminare

Preşedintele Volodimir Zelenski a sărbătorit succesele platformei de donaţii United24 pentru Ucraina, pe care a lansat-o anul trecut, spunând că aceasta contribuie la finanţarea proiectelor de apărare şi reconstrucţie ale ţării, informează dpa.

Scopul iniţial de a uni oamenii din întreaga lume pentru a face campanie pentru Ucraina şi pentru libertate a reuşit, a anunţat preşedintele Zelenski în discursul său video de vineri seara.

Donaţiile strânse în 110 ţări au sprijinit, printre altele, construirea flotei de drone navale şi toate proiectele legate de drone pentru front."Mii de drone fac Ucraina mai puternică", a afirmat şeful statului ucrainean.

„Am organizat un summit pentru a marca aniversarea platformei noastre caritabile de stat United24. Când această platformă a fost lansată în luna mai a anului trecut, principala noastră sarcină a fost să unim oamenii obişnuiţi din întreaga lume, să se unească de dragul Ucrainei şi al apărării libertăţii.

Şi am reuşit! United24 a colectat donaţii de la diferite persoane şi companii din 110 ţări. Avem 15 ambasadori vedetă. Personal, sunt mândru de sprijinul acordat de United24 pentru activitatea noastră pentru flota de drone navale, precum şi pentru toate proiectele legate de dronele pentru linia de front. Acestea sunt mii de drone care fac Ucraina mai puternică”, a punctat preşedintele.

„S-au făcut multe în zona medicală prin United24 şi există rezultate în domeniul reconstrucţiei. Acum adăugăm un domeniu educaţional - restaurarea şcolilor - şi deminarea. Aceasta este o sarcină mare cu care se confruntă Ucraina şi care poate fi implementată nu în decenii, ci în ani, dacă există suficient sprijin global. Nici măcar o singură mină rusească nu ar trebui să rămână pe teritoriul nostru!”, a mai precizat Zelenski.

Zelenski anunță că Ucraina luptă cot la cot cu SUA împotriva tiraniei

În timpul discursului adresat poporului ucrainean de vineri seară, Volodimir Zelenski a declarat că a avut o întâlnire cu o delegație americană cu care a discutat despre continuarea cooperării dintre Ucraina și SUA în interesul libertății globale.

„Acum, că luptăm împotriva tiraniei cot la cot cu America, am ajuns la un nivel de interacţiune care nu a mai fost văzut niciodată între Ucraina şi Statele Unite. Dar aceasta nu este limita. Vom continua să ne dezvoltăm cooperarea - adevărata noastră alianţă. Şi le mulţumesc tuturor celor care ne ajută!”, a spus Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a ținut să le mulțumească președintelui american Joe Biden și ambelor partide americane pentru sprijinul continuu acordat Ucrainei de la începutul războiului.

„Îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru leadershipul său. Mulţumesc ambelor partide şi Camere ale Congresului pentru sprijinul lor continuu. Le mulţumesc tuturor americanilor a căror dorinţă de libertate, alături de aspiraţiile ucrainene, alături de toţi aliaţii şi partenerii noştri, apără democraţia globală”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 00:00 Rusia reuşeşte tot mai des să bruieze sistemele de rachete HIMARS ale Ucrainei

Rusia a reuşit tot mai frecvent în ultimele luni să zădărnicească atacuri cu lansatoare multiple de rachete HIMARS furnizate de SUA armatei ucrainene, folosind sisteme de bruiaj electronic care perturbă ghidajul GPS şi astfel rachetele ratează ţinta, au declarat mai multe surse militare postului CNN, relatează acesta vineri.

Sistemele de rachete HIMARS sunt probabil printre cele mai temute arme pentru Rusia. De când armata ucraineană a primit aceste sisteme, ea a reuşit să lovească cu precizie ţinte militare ruseşti la distanţe de până la 80 de kilometri.

Însă în ultimele luni eficienţa lor a scăzut după ce Rusia a reuşit să-şi adapteze tehnicile de bruiaj, ceea ce obligă specialiştii americani şi ucraineni să caute modalităţi de a ajusta softul acestor sisteme pentru a contracara bruiajul rusesc.

Identificarea unor contramăsuri pentru bruiaj "este un joc constant de-a şoarecele şi pisica", pentru că, odată găsită o soluţie, ruşii la rândul lor contracarează contramăsura, aşadar nu este clar cât poate fi susţinut acest joc pe termen lung, explică pentru CNN un oficial de la Pentagon, potrivit Agerpres.

Războiul electronic este desfăşurat de ambele tabere în conflictul pe care Rusia l-a început prin invazia lansată în februarie 2022. Atât armata rusă cât şi cea ucraineană folosesc intens dronele pentru recunoaştere şi pentru reglarea tirului artileriei.

Republica Moldova a anunţat UE că intenţionează să restricţioneze importurile de cereale ucrainene

Republica Moldova a informat vineri oficial Uniunea Europeană asupra intenţiei sale de a introduce restricţii temporare asupra importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, relatează agenţia EFE şi TVR Moldova.

Mesajul a fost transmis de vicepremierul moldovean Vladimir Bolea ambasadorului UE la Chişinău, Janis Mazeiks. "Vladimir Bolea a comunicat diplomatului despre intenţia Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare de a aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE (în unele state comunitare), privind importul de cereale şi seminţe oleaginoase originare din Ucraina", potrivit unui comunicat emis de acest minister.

Vicepremierul Bolea i-a explicat de asemenea ambasadorului Mazeiks că guvernul de la Chişinău pregăteşte un pachet de măsuri pentru susţinerea competitivităţii sectorului agricol al Republicii Moldova.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene.

Pe de altă parte, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate" (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde sunt comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!